Tipsa till mobil eller e-post

Skicka länken till den här sidan i ett SMS eller i ett e-post.

Genom att skicka formuläret samtycker du till vår integritetspolicy.

Välkommen till Naturvillan! Världsunikt och klimatsmart boende med sjöutsikt!

Nu finns den världsunika Naturvillan till salu vid Vänerns strand. Framtidens hus och nästa generations självförsörjande naturhus. Denna klimatsmarta villa med eget system för värme, el, vatten och näringsåtervinning helt off-grid. Uppvärmning med integrerande solceller och egen medelhavsträdgård. Bo i ett av världens mest hållbara och miljövänliga hus. Här kan du njuta av en längre sommar med egenodlade medelhavsväxter, både frukter och blommor. Detta tack vare Naturvillans unika design. Huset är beläget med sjöutsikt och naturtomt med vacker klipphäll. Närhet till Vänerns vackra sandstrand vid Sikhall, som är en populär badstrand med egen restaurang och camping. Naturvillan smälter in i den natursköna omgivningen med småbåtshamn och promenadstråk längs med Vänern. Välkommen att förvärva framtidens boende! Gå in och se filmen för mer info och även reportaget om Naturvillan på vår hemsida.

 • Rum: 4 rum och kök
 • Boarea: 124 m²
 • Tomtarea: 1 388 m²
Intresseanmälan

Genom att skicka formuläret samtycker du till vår integritetspolicy.

 • Vet du vad din bostad är värd just nu?

  Bostadspriser är en färskvara. Vi kan hjälpa dig med en gratis värdering så det inte blir några tråkiga överraskningar när det väl är dags att flytta.

  Jag vill få en gratis värdering!

  Genom att skicka formuläret samtycker du till vår integritetspolicy.

Interiör

Rumsbeskrivning

ENTRÈ VÄXTHUS
Ni välkomnas in i ett växthus med en fantastisk känsla av att vara ett med naturen, gott om syre och underbara vyer mot grönskan utanför. Till höger finns odlingsbäddar för frukt och grönt. Här finner ni batteristationen i väggen till vänster. 

BOSTADSBYGGNAD NEDRE PLAN:

HALL
Från hallen når ni toalett och badrum, teknikrummet och trappen upp. Trägolv och träpanel på väggar.

KÖK
Arkitektritat massivt träkök med bänkskivor i ask. Inbyggda och energieffektiva vitvaror, induktionshäll och ugn, spisfläkt, integrerad diskmaskin, kyl och frys, samt en vedspis för matlagning och uppvärmning av vattnet.

VARDAGSRUM
Underbart sällskapsrum med gigantiska glaspartier med skjutdörrar ut mot växthuset och sjön. Öppen planlösning mot köket. Trägolv, träpanel och trätak.

SOVRUM

Rymligt sovrum med takfönster på vardera sidan av sängen som möjliggör att beskåda himlen/stjärnhimlen. Här finns plats för fyra garderober utöver byråer. Träpanel, trägolv och trätak.

BADRUM

Badrum med klinkergolv och fondvägg i mörk natursten. Toaletter av ”japansk” modell. Handfat av marmorsten. 

TEKNIKRUM
Acc-tank på 750 liter.
FTX- ventilationssystem kopplat till vattenburet system för värme. Plats för en tvättmaskin.

BOSTADENS ÖVERVÅNING:

Här finns fyra glasdörrar ut mot gemensam loftgång och balkong. Möjlighet finns att bygga en vägg som gör om kontoret vid trappan till ett mindre sovrum.

TOALETT

Toaletten har trägolv och japansk toalett med handfat i marmor. Här finns plats för kommod. 

SOVRUM/ALLRUM

Det stora rummet kan användas som stort sovrum och/eller kontor och även delas upp i två mindre sovrum. Alla rumsmöjligheter har egna fönster och egen dörr till den gemensamma loftgången. Från balkongen finns en platsbesparande trappa som leder ner till entréplanet och en likadan platsbesparande trappa som leder upp till husets takterass/servicegång, vilken erbjuder en milsvid utsikt över Vänern. 

SERVICEGÅNG

Högst upp i växthuset finns en servicegång för kontroll av solceller samt sotning av skorsten.

Växthuset

Växthuset är en ouppvärmd, och oisolerad yta som är skyddad från regn, snö och vind. I växthusets entré finns generös plats för tex sittmöbler och tex utökad odling eller fritidsintressen (pingis, biljard, träning, mekande, etc, etc) under tak.

Längs hela husets södra långsida löper växtbäddar i form av växtvägg och odlingslådor. Dessa har en grundbevattning från kretsloppsystemet och kan producera frukt och grönsaker under en förlängd odlingssäsong. Med fiberduk på odlingslådorna och sen sådd av tex broccoli och grönkål kan det skördas färska grönsaker hela vintern. Det finns också möjlighet att skapa ett isolerat växthus inne i växthuset för att förlänga odlingssäsongen ytterligare.

I växtbäddarnas båda ändar är perenner planterade i form av fikon och tre sorters vin som förutom skörd av frukt kan bindas upp i pergola för att ge skugga och välbehag sommartid. Utöver ettåriga växter i växtbäddarna tex tomat, gurka, sallad, paprika, vattenmelon, squash, mm kan kryddor odlas för färska medelhavssmaker till köket. Krukor kan placeras lite överallt. I växthusets del mot sjön finns det plats för flera sittgrupper och fler krukodlingar.

Här flyter huset ihop med kök/allrum via den stora skjutdörren. Dubbeldörren ut öppnar upp växthuset mot den naturliga berghällen med utsikt över sjön. Huset är gjort för att enkelt erbjuda flera olika uteplatser efter väder och önskemål. Inomhus i växthuset (välj sol eller skugga) eller utomhus på den stora berghällen. Om intressenter av huset är i behov av ytterligare förvaring/garderober så finns det möjlighet att bygga ”walk in closet”/förråd under balkongen bredvid entrédörren. Även ved till spisen kan lagras i växthuset

Fastighet

 • Område

  Brålanda - Sikhall
 • Kommun

  Vänersborg
 • Församling

  Brålanda
 • Ägandeform/typ

  Friköpt/Småhus
 • Beteckning

  GESTADS-BERG 1:102
 • Rum

  4 rum och kök
 • Area

  • Boarea 124 m²
  • Tomtarea 1 388 m² (Fastighetsregistret)
  • Kommentar Byggnadsarea är 249,5 kvm. Växthusets golvarea är 130 kvm inkl. odlingslådor och växtvägg.
 • Vatten/avlopp

  Enskilt vatten, borrad brunn och Enskilt avlopp, Ecosystem TWO+
 • Servitut, etc

  Officialservitut väg, Förmån
  1487K-2017/30 - 3, 2018-01-12 Officialservitut väg, Förmån
  1487K-2017/30 - 2, 2018-01-12
 • GA

  Gemensamhetsanläggning Vänersborg SIKHALL GA:7
  fnr_140868862
 • Pris

  7 850 000 krutgångspris
 • Taxeringskod

  220
 • Taxeringsvärde

  Taxeringsår 2021
  • Byggnad 450 000 kr
  • Tomt 343 000 kr
  • Total 793 000 kr
 • Bef. pantbrev

  1 st om totalt 2 997 000 kr

Naturvillans egna ord om fastigheten och omgivningen

Naturvillan Atri, Sikhall.

Nästa generation självförsörjande Naturhus med medelhavsklimat i harmoni med naturen. Miljövänliga material, egen energi, eget kretslopp förenat i arkitektur på vacker plats med utsikt över Vänern.

Plats. Västra Sverige. Med bil: 1,5 timme från Göteborg, 3 t från Oslo, 5,5 t från Stockholm. 5 t från Köpenhamn. Omedelbart nära EUs största insjö med 22000 öar, egen laxart och rikt fågel och djurliv.

Vänern fylls på av flera sjösystem och älvar, en del från Norge tex Värmländska Klarälven. Vänern har sitt utlopp via Göta älv till Göteborg och är även del i flera sjöleder, tex Göta kanal och Dalslands kanal.

Det finns båtplats att erhålla vid närliggande hamns bryggor 500 m från huset.

Fastighet Gestads-Berg 1:102, adress Sikhall 156, 46465 Brålanda.

Ca 20 min bilfärd från Vänersborg. 500 m till Sikhalls hamn, 1200 m till Sikhalls camping/badplats. Högsta punkten på Gestads-Berg med fall åt alla håll. Utsikt åt alla håll, milsvid utsikt över Vänern. 1388 kvm naturtomt. Berghäll framför huset. Gles tallskog med lingonris. Skogens djur kan ses direkt inpå knuten.

Massivt trägolv i valnötston behandlat med miljövänlig golvolja. Specialritat massivt träkök med bänkskivor i ask. Energisnåla vitvaror. Badrum med klinkergolv och fondvägg i mörk natursten.

Toaletter av ”japansk” modell. Handfat i marmorsten. Svart kulör på blandare, el-detaljer och utrustning så som kolfilterfläkt, uttag mm. Ventilationsdon och galler i trä.

Huset är byggt för att drivas helt off-grid (ej anslutet till elnätet.) Sommartid ger solceller el till batteri som driver huset och värmer varmvatten. Vintertid ger vedeldad kökspanna värme och varmvatten med häll och ugn för matlagning. Vanlig el-ugn och el-spishäll (induktion) för matlagning.

Eget elkraftverk laddar batteri den mörka vintertiden och vid behov. 

Det krävs att husägaren håller koll på hur mycket energi det finns i batterier i förhållande till ägarens livsstil. Vid behov behöver elverket köras för att fylla på batteriet.

På mörkaste vintern beräknas det, beroende på livsstil och husets nuvarande batteripark, vara behov för att köra elverket ett par timmar varannan dag. Vid längre frånvaro kall vintertid finns olika alternativ för att hindra att temperaturen i huset faller under fryspunkten.

De drift-kostnader som huset för med sig kommer från vedförbrukning, biodiesel till elaggregat och sotning av skorsten 

Tillsammans blir driftkostnaden uppskattningsvis < 1000 kr / mån

Kretslopp

Dricksvatten från egen borrad brunn på fastigheten. Innebär inga månatliga utgifter. Kretsloppet är ett unikt framtaget eget biotekniskt system, Ecocycle system Two+.

Principen är att näring och vatten i avloppsvattnet återvinns och renas i växthusets växtbäddar där makro och mikrobiota samverkar med växternas rotsystem. Näringen omvandlas till frukt och grönsaker varvid kretsloppet sluts med retur av mat till husägaren.

Hur mycket som kan produceras beror på husägarens odlingsintresse. I princip kan all frukt och grönsaker för två personer erhållas under en lång odlingssäsong.

Arkitektur

Naturvillans formspråk utgick från att följa barrträdens avsmalnande spetsiga trekantsliknande toppar. Formen ger, på nära håll, en mycket starkt visuell arkitektur med mycket stabil bas direkt på berget. Huset avtar sedan med höjden där huset smälter in bland trätopparna och harmoniserar med landskapet, vilket från distans ger ett naturligt inställsamt ödmjukt intryck. Huset har milsvid utsikt över Vänern.

Huset har en genomgående axel där man ser genom hela huset och dess utsikt redan i entrén. Luft och ljus från flera håll. Inuti huset är arkitekturen genomtänkt för nära samspel mellan hus, växthus, natur, utsikt, samvaro och privata rum. 

Planlösning är enkel att förstå men erbjuder likväl intressanta rumsligheter och ljusinsläpp runt om i huset. Planlösningen kan anpassas efter behov av ytterligare rum och det finns möjligheter att bygga ut själva kärnhuset.

Ytskikt och material är mjuka, tilltalande och naturliga. Mycket trä som ger ett behagligt ljus ihop med väl genomtänkt belysning utförd av ljusdesigner. I växthuset finns rumsligheter som passar för olika tillfällen och aktiviteter så som fikapaus i skugga eller sol, pingis och hobbyaktiviteter vid entrén, kvällsmys på balkongen mm.

Kort fakta Naturvillan

 Solceller totalt 13300 Wp, Batteri 10 kW (utbyggbart), Reservkraftverk 5 kW (biodiesel). Vedeldad kökspanna kopplad till 750 l ackumulatortank och FTX ventilationssystem. Total byggnadsarea (BYA) 249,5 kvm Bruttoarea (BTA) 87+52 kvm = 139 kvm (+ servicegång 46 kvm) Boarea (BOA) 79,5+44,5 kvm = 124 kvm.

Balkong 20 kvm. Växthus golvyta 130 kvm inkl. odlingsbäddar och växtvägg.

Bottenvåning: Hall, kök, vardagsrum, badrum med klinker, sovrum, teknikrum.

Övervåning: kontor, sovrum (möjligt att dela upp i tre sovrum), toalett. 

Kretsloppsystem för vattenanvändning/återvinning av näring/odling.

Huset är off-grid, det vill säga ej kopplat till elnät eller kommunalt vatten/avlopp utan räkningar som följd.

Möjlighet finns till kommunalt vatten/avlopp och vanlig nätanslutning till el.

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, totalt värde: 450 000 kr
Mark, totalt värde: 343 000 kr ().
Summavärde: 793 000 kr

Taxeringsår: 2021

Byggnad

 • Byggnadstyp

  1 1/2 plansvilla med övre servicegång
 • Byggnadsår

  2022
 • Fasad

  Glas med integrerade solceller
 • Tak

  Glas med integrerade solceller
 • Stomme

  Limträ
 • Bjälklag

  Trä
 • Grundläggning

  Cellglasisolerad grund
 • Eldstad

  Vedspis med plattor, ugn siktfönster
 • Fönster

  Glasprofiler är av miljövänligt behandlat trä med 50 års garanti mot röta
 • Uppvärmning

  Lågenergihus med integrerade solceller, värmeåtervinnings-system och vedspis
 • Ventilation

  Mekanisk ventilation
 • Status Energidekl.

  Utförd
 • Energiprestanda

  52 kWh/m²/år
 • Energiklass

  B
 • Energideklaration utförd

  2022-06-02

Övrigt

 • Boendekostnads­kalkyl

  Kontakta mäklaren för en personlig boendekostnadskalkyl.
 • Budgivning

  Det är säljaren som i samråd med fastighetsmäklaren bestämmer hur budgivningen ska genomföras. Läs mer.

Varför har vi så nöjda kunder?

Vi ligger alltid i topp i Svenskt Kvalitetsindex kund­undersökningar. Dessutom har vi en hel drös med nöjda referenskunder. Vill du veta hur vi går till väga?

Så förmedlar vi din bostad