Ima212523

Flyttstädning

Flyttstädning

När den första formella delen med köpekontrakt etc. är klar återstår dock en hel del jobb. Din mäklare tar hand om pappersarbetet – så att du kan ägna dig åt packning, flytt och inte minst flyttstädning, som tyvärr kan bli föremål för tvister och ovänskap mellan säljare och köpare. Med god planering och denna information undviker du konflikter och hinner dessutom göra en bra städning. Visst känns det mycket bättre att lämna över nyckeln när man vet att fastigheten är riktigt ren och fräsch?!

Normalt avtalas i köpekontraktet att säljaren ansvarar för flyttstädningen. För en normalbostad tar en riktig flyttstädning flera dagar och ska vara genomförd dagen före tillträdesdagen. Med flyttstädning menas att bostadens alla ytor ska vara rengjorda och fria från fläckar och smuts annat än det som beror på ålder och slitage. Anpassa rengöringsmedel och städteknik efter material så att du inte repar eller skadar ytor och inredning. Kom ihåg att en flyttstädning är något helt annat än en vanlig veckostädning! Det ska vara så rent att om köparen tillkallar städfirma ska denna konstatera att ingen mer städning behövs.

Tips! Om du väljer att anlita en städfirma istället för att städa själv, skriv ett avtal med villkor att betalning sker då din besiktningsman, i detta fall köparen, godkänt städningen.

Liten städguide

Detta är ingen exakt lista över de städåtgärder som krävs vid avflyttning. Se det som en rekommendation och anpassa den sedan efter din bostads förutsättningar. Ta också i beaktande om särskilda avtal har gjorts mellan säljare och köpare gällande avflyttningsstädning.

Samtliga rum

Torka av alla målade ytor; väggar, fönsterbågar, snickerier, golv och taklister. Dammtorka också ljusknappar och eluttag. Fönster skruvas isär och tvättas på samtliga sidor. Finns persienner ska även dessa rengöras. Elementen torkas av, glöm ej mellanrummen mellan vägg och element. Garderober våttorkas (med rengöringsmedel) inuti, utanpå och ovanpå. Även garderobstillbehör såsom stänger och hyllplan ska torkas. Ta bort klistermärken och dekaler från väggar och dörrar. Ett tips är att först värma dekaler med hårtorken för att lättare få dem att lossna! Gardinfästen och eventuellt också gardinstänger kan lämnas kvar. Gör upp detta med köparen.

Kök

Köket kräver grundlig rengöring så förutom det som står nämnt under ”Samtliga rum” ska även dessa ytor städas: Taket ska torkas av om det är målat med olje- eller lackfärg. Köksskåp och lådor våttorkas med anpassat rengöringsmedel på insidan, utsidan, ovansidan och dessutom på undersidan om det är ett väggskåp. Ev. skärbrädor rengörs noggrant på alla sidor. Kakel och diskbänk torkas fria från matrester, fett och annan smuts. Spisen dras ut och torkas ren på alla sidor, även baksidan. Gör en grundlig rengöring av plattor, ugn, galler, plåtar och vred. Om ugnsglaset är dubbelt krävs rengöring mellan de båda glasen. Glöm inte att torka golv under och väggar bakom och vid sidan av spisens normala placering! Kyl och frys frostas av, luftas och våttorkas noggrant. Torka också rent under och över kyl och frys. Lampkåpor tas ned och diskas. Köksfläktar och ventiler görs rent både in- och utvändigt.

Tips! Släng inte handböcker tillhörande kyl, frys, spis, tvättmaskin o.s.v, lämna kvar dem till köparen!

Badrum/WC

Använd anpassat rengöringsmedel till alla badrummets ytor. Tvättställ och toalett rengörs noggrant. Torka alla ytor, inuti likväl som utanpå. Torka rent väggar, kakel och kranar. Rengör badkarets alla sidor, se till att avlagringar försvinner. Tag också bort badkarsfronten så att du kan torka bakom och dessutom nå ordentligt när du torkar golvet under! Gör rent golvbrunnen. Torka golvet noggrant. Glöm inte eventuella speglar!

Kom ihåg! Badrumsskåp, handdukshängare, toalettpappershållare etc. är byggnadstillbehör och ska lämnas kvar om inget annat avtalats i köpekontraktet!

Tvättstuga/grovkök

Förutom det som står nämnt under ”Samtliga rum” ska även dessa ytor städas: Torka tvättmaskin och torktumlare utvändigt, även baksidan! Avlägsna alla tvättmedelsrester och allt ludd från maskinernas luddfilter. Torka rent arbetsbänkar och gör rent golvbrunnar och ventiler.

Tomt

Tomt och/eller uteplats tillhörande bostaden ska också städas. Avlägsna allt skräp från tomten, byggavfall och annat skrot får ej finnas kvar.